Make your own free website on Tripod.com

ΝαιΝίκος Κορόμπος

 

Mια μελέτη πάνω στο Φουσέκη, τον άρχοντα της ελληνικής τηλεφωνικής φάρσας.

 

 

Α] ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΥΣΕΚΗΣ;

 

Ασφαλώς, το όνομα ή καλύτερα προσωνύμιο Φουσέκης δεν είναι το αληθινό του περιβόητου φαρσέρ. Πιθανολογείται, ωστόσο, ότι το όνομά του είναι Νίκος, γεγονός το οποίο διαπιστώνεται από τη συχνή επανάληψη του παραπάνω ονόματος στις φάρσες του (βλ. Νίκος Κορόμπος, Νίκος Ματζαπλώκος, Νίκος Τσουτσοπουλάκης, Νίκος Κάλαντας, Νίκος Καβουρδούκος, Νίκος Κούκος, Νίκος Ματσαμπούκας). Πιθανότατα, ο Φουσέκης χρησιμοποίησε το όνομα Νίκος, προκειμένου να διευκολυνθεί κατά την εκτέλεση των φαρσών του. Είναι πιο εύκολο να σε αποκαλούν με το βαφτιστικό σου όνομα!

Η καταγωγή του, απ όσο μπορούμε να φανταστούμε, είναι από την Αθήνα, καθώς ο Φουσέκης λ. χ. στη φάρσα με την πιτσαρία, δίνει διεύθυνση στα Σεπόλια, ενώ η πιτσαρία πάλι βρίσκεται στη γύρω περιοχή.

Όσον αφορά στο μορφωτικό του επίπεδο, έχουμε να πούμε ότι ο Φουσέκης απλά είναι πανέξυπνος. Ίσως και στο σχολείο να ήταν πειραχτήρι, όμως, όπως αποδεικνύει το λεξιλόγιό του, έχει και κάποιες ακαδημαϊκές καταβολές. Ξέρει, όμως, και Ρώσικα, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται στη φάρσα με την πίτσα!

Τέλος, ο Φουσέκης έχει τρελές γνώσεις σχετικές με τηλεπικοινωνίες, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται από την τρομερή τζετ- σετ φάρσα με τον υποβρύχιο Τρίτων. Η τελευταία, εξάλλου, αποδεικνύει ότι έχει υπηρετήσει στο Ναυτικό.

 

 

Β] ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΦΑΡΣΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

 

Όταν κάποιος αυτοαποκαλείται ειδικός επισκελεύς του διαθαλασσέως, δεν μπορεί παρά να τηλεφωνήσει σε έναν ανυπεράσπιστο σημαιοφόρο ονόματι Στριψίδη! Όταν, πάλι, τηλεφωνεί από το κέντρο αρραβώνων και δημοσίας λήψεως ναρκωτικών, είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει στην άμοιρη γερόντισσα δώρο ένα δονητή 2 εκατοστών! Με τις πείνες, όμως, τι γίνεται; Και ιδίως όταν υπάρχουν και Ρώσοι εργάτες σε ένα σπίτι που το τηλέφωνο δεν έχει ντριγκιντάγκα; Μα, η λύση έρχεται πάλι από το Φουσέκη, ο οποίος παραγγέλνει πίτσα (βέβαια, θα προτιμούσε πίτσα με φυστικοβούτυρο!) από μια πιτσαρία στον Κολωνό- πέφτει πάνω στον κουφό και χαζό τηλεφωνητή της (Φουσέκης; Με φήτα;)! Και με τα λεφτά για τη Ρουμανία; Για κάστανα και καλαμπόκι; Όχι, ο Φουσέκης δε θα χαριστεί στον Κωστάκη και θα του στείλει μόνο τα 400 από τα χίλια δολάρια κι ας απειλεί ο άλλος ότι θα φωνάξει το 200! Όσο για τη Σάντρα, ε, εκεί τα πράγματα μπερδεύονται όταν ο Νίκος Ματζαμπλώκος από τον ΟΤΕ λέει στον άμοιρο Κυριακόπουλο Χρήστο ότι θα του κόψει το τηλέφωνο, επειδή κάνει μαλακίες! Όμως, είναι και νταής, καθώς στη φάρσα με τη Γαβριέλλα και την Μαρία το παίζει μάγκας με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ματσαμπούκας και Μπούκας. Και όσον αφορά σε μια από τις κορυφαίες του φάρσες, αυτή με τον Γιαννάκη, ο Φουσέκης θα αποκαλύψει σε ένα έντρομο Κρητικό πατέρα, ότι ο γιος του είναι υποψήφιος να γίνει μέλος του Διαόλου! Και βέβαια, καθώς αγαπά την μάθηση, ενδιαφέρεται να ρωτήσει τη γραμματεία ενός ΙΕΚ σχετικά με μια έκθεση εφαρμοσμένων τεχνών, αλλά και θα ξεσπαθώσει στην πόρνη γραμματέα ενός γραφείου, η οποία αρνείται να του αποκαλύψει τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού! Τέλος, η φάρσα με τον Άγγελο- τον οποίο προφανώς τον γνωρίζει ο Φουσέκης- αποδεικνύει πόσο καλός γνώστης φυσικής ιστορίας είναι ο ίδιος (Σομπρέρος είναι μύκητες) αλλά και μυθοπλάστης (επίθεση Σομπρέρο κτλ)!

 

Γ] ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

 

Ο Φουσέκης δεν είναι ποτέ μόνος του, απ όσο μπορούμε να συμπεράνουμε, όταν κάνει τις φάρσες του. Σε αυτές ακούμε συχνά λόγια του, τα οποία απευθύνονται σε κάποιο κοινό, το οποίο βρίσκεται κοντά του (Καλό, καλό, καλό [φάρσα με πόρνη γραμματέα]ή Δεν το πιστεύω ρε μαλάκα, άκου τι λέει [στην προηγούμενη φάρσα] και μέα, μέα [στη φάρσα με την πίτσα], Κε Μαρκόπουλε, τα παιδιά εδώ πέρα είναι όλοι άσχετοι [φάρσα με υποβρύχιο])- εξού και τα γέλια που ακούμε.

 

Δ]ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

 

Ο Φουσέκης λειτουργεί τη στιγμή, κατά την οποία γίνεται η φάρσα. Συνεπώς, είναι γεγονός ότι πολλές του εκφράσεις είναι τελείως αυθόρμητες αλλά συνάμα και πανέξυπνες, αφού και ο ίδιος φανερώνεται εξαιρετικά ευφυής. Πιο συγκεκριμένα, οι εκφράσεις και το λεξιλόγιό του ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άκυρο, όμως τα διαμάντια του είναι μοναδικά! Παραθέτουμε μερικά:

 

1]ΡΕ ΜΗ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙΣ, ΜΗ ΣΟΥ ΣΠΑΣΩ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ!

2]ΤΗΛΕΦΩΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΡΑΒΩΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΛΗΨΕΩΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.

3]ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΟΛΟΥ

4]ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ 3 ΠΡΟΣ 1

5]ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΛΙΓΚΩΔΙΑ;

6]ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ, ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΙ ΝΤΑΗΣ

7]ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΡΟΦΙΜΑ; ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ;

8]ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ;

9] ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΡΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΩΡΑ. ΚΑΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΝΟΜΙΖΕΤΕ Ο ΦΟΥΣΕΚΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΕΙ ΕΤΣΙ;

10]Ε, ΑΤΣΓΚΟΝΙΑ ΤΑΡΑΒΟΝΙΑ ΤΑΡΑΣΑ!!!

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Μακάρι να γνωρίζαμε στ αλήθεια, ποιος είναι ο Φουσέκης! Γιατί είναι τρομερή φυσιογνωμία, δε χρησιμοποιεί πολλές βωμολοχίες και άλλες κρύες βλακείες, είναι πηγαίος, με δυο λόγια μοναδικός! Να κυβερνήσει την Ελλάδα, αμέσως! Α, ρε Φουσέκη, Θεεεεεεεεεε!

 

 

LARNAKAS & LENA.


EPISTROFH