Λέντης : Ο άνθρωπος πίσω από τη συσκευή Version 0.1 by KTEL

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : " Εισαγωγή "

1.01 : "Πρόλογος - γνωριμία με τον Λέντη"

Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη στον Λέντη. Ποιος είναι αυτός ο Λέντης ; Ο Λέντης είναι ένα άτομο το οποίο γνωρίσαμε μέσα από τις τηλεφωνικές του φάρσες, οι οποίες προσφέρουν στιγμές γέλιου και ευφορίας στον ακροατή τους. Λέγεται πως οι φάρσες αυτές έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του '90. Σε αυτή την έρευνα που διαβάζετε, θα αναλυθούν πολλές πτυχές του έργου του Λέντη, με σκοπό τον σχηματισμό μιας αντικειμενικής κρίσης για τον ίδιο, αλλά και για την πραγματική αξία του έργου του.

 

1.02 : "Διευκρινήσεις"

Πριν όμως να προχωρήσουμε, πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα. Καταρχήν "Λέντης" είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του άγνωστου φαρσέρ ( το χρησιμοποιεί για να κάνει ομοιοκαταληξία με το "ο πούτσος μου ο λεβέντης" ).

Επιπλέον, στις φάρσες φαίνεται πως συμμετέχει και κάποιος φίλος του "Λέντη", που είναι και αυτός εξίσου ταλαντούχος με αυτόν. Για ευκολία, όμως όταν θα γράφουμε "Λέντης" θα αναφερόμαστε στα δύο αυτά άτομα.

Στη συνέχεια, πρέπει να διευκρινίσουμε πως όσο θα αναφερθούν αποτελούν προσωπική άποψη του συντάκτη και είναι ανοικτά σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή συμπλήρωση.

Τέλος, αυτό το κείμενο βασίζεται στις 24 φάρσες που έγιναν αρχικά γνωστές μέσω του Internet και όχι στις "ακυκλοφόρητες" φάρσες που θα φέρει στο φως η Cyber-Lentis-Team.

Καλή Ανάγνωση.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : " Η προσωπικότητα του Λέντη "

 

2.01 : "Ο χαρακτήρας του"

Ο χαρακτήρας του Λέντη είναι πραγματικά πολύπλευρος και πολύπλοκος. Αν και επιφανειακά μοιάζει να είναι ένα άτομο χαμηλού πνευματικού επιπέδου, το οποίο ενοχλεί τους ανθρώπους κάνοντας τους τηλεφωνικές φάρσες, η αλήθεια βρίσκεται στο άλλο άκρο. Οι φάρσες του, αποδεικνύουν πως κάθε άλλο παρά χαμηλού πνευματικού επιπέδου είναι. Αντίθετα, πρόκειται για άτομο με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και μεγάλη αίσθηση του χιούμορ. Ο έντεχνος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί την Ελληνική, την Αγγλική αλλά και την Τσιγγάνικη γλώσσα, μαρτυρούν την ευφυΐα του. Πρόκειται λοιπόν για ένα, τουλάχιστον, έξυπνο άτομο.

Πάνω απ' όλα όμως, η άνεση με την οποία ειρωνεύεται τα "θύματά" του, δείχνουν πως ξέρει να κάνει τους άλλους (τους μετέπειτα ακροατές των φαρσών του) να γελάνε. Αυτός ήτανε και ο κύριος σκοπός αυτής της σειράς τηλεφωνικών φαρσών : να κάνει τους άλλους να γελάνε. Η άποψη ότι έκανε αυτό που έκανε απλά για να ενοχλεί, δεν ευσταθεί. Ανατρέπεται από το γεγονός ότι ηχογράφησε το έργο του.

Κατά πάσα πιθανότητα, είχε καταλάβει πως ζούσε σε μία εποχή που η κοινωνία ήταν ακόμα πολύ συντηρητική και θέλησε να αντιδράσει. Ήταν άτομο απελευθερωμένο και με προχωρημένες για την εποχή του ιδέες. Ο Λέντης ήθελε να δημιουργήσει όλο και περισσότερους ομοϊδεάτες του και επιχειρώντας να διαδώσει την ιδεολογία του ( την ελεύθερη έκφραση, την ελευθερία λόγου, την κατάργηση της λογοκρισίας, το άνοιγμα των κοινωνικών σχέσεων ) έκανε αυτές τις φάρσες. Προσπάθησε να δείξει στους συνομήλικους του εκείνης της εποχής πως πρέπει να ξεφύγουν από τον σκοταδισμό που επικρατούσε. Οι ακατάλληλες εκφράσεις και το μπλακ χιούμορ, θεωρούνταν εκείνη την εποχή ακραία φαινόμενα.

Ο Λέντης πρέπει να αναγνωριστεί ως κήρυκας της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να του αποδοθεί μεγάλο μερίδιο για την δημιουργία της απελευθερωμένης, από ταμπού και προκαταλήψεις, σημερινής κοινωνίας. Το συμπέρασμα είναι πως ο Λέντης ήταν ένα είδος πνευματικού ηγέτη που όμως επέλεξε να αντιδράσει με έναν τρόπο πιο άμεσο από οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα. Προσπάθησε - και τα κατάφερε - να επικοινωνήσει με την κοινωνία μέσα από την διασκέδαση και το χιούμορ.

 

2.02 : "Τα ενδιαφέροντά του"

Όπως προαναφέραμε, ο Λέντης ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Συνεπώς τα ενδιαφέροντα του ήταν πολλά. Εδώ θα αναλυθούν οι συνήθειές του, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις φάρσες του.

Το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνει κανείς ακούγοντας τις φάρσες του, είναι το πόσο "περπατημένο" άτομο είναι ο Λέντης. Πηγαίνει σε καφετέριες, σε γήπεδα, συμμετέχει σε συμπλοκές ανάμεσα σε συμμορίες. Εκφράσεις όπως "Έλα στο Κάραβελ", "το σέντερ μπακ που δένει τα κορδόνια του στη σέντρα", "φέρε και το μαχαίρι σου", "έχεις ξεφτιλίσει την τσόχα" και άλλες πολλές αποδεικνύουν την μεγάλη εμπειρία του Λέντη πάνω στην ζωή.

Ο Λέντης, ηχογράφησε τις φάρσες του. Ακόμα και σήμερα, στο 2000 είναι δύσκολο για ένα απλό άτομο να καταφέρει να ηχογραφήσει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη [χωρίς την χρήση Υπολογιστή (ακόμα και έτσι δεν είναι εύκολο)]. Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, ο Λέντης ήταν γνώστης της τεχνολογίας αλλά και πολυμήχανος. Κατάφερε με τα μέσα που του πρόσφερε η εποχή του το 1990, να ηχογραφήσει τις τηλεφωνικές του φάρσες. Κάτι τέτοιο απαιτεί σύνδεση του τηλεφώνου με κάποιο κασετόφωνο. Οι γνώσεις που χρειάζονται είναι αρκετές.

Οι γνώσεις του στον τομέα των γραμμάτων δεν είναι αμελητέες. Κατά πάσα πιθανότητα, ενδιαφερόταν για τις ξένες γλώσσες, σε μία εποχή που κάτι τέτοιο εθεωρείτο άχρηστο.

Ο αθλητισμός, σίγουρα άγγιζε τον Λέντη. Αν λάβουμε υπ΄ όψιν μας ότι κατοικούσε σε κάποιο αστικό κέντρο και ότι πρόκειται για παιδί μιας μικρομεσαίας οικογένειας, συμπεραίνουμε πως η ομάδα που υποστήριζε ήταν ο Ολυμπιακός. Η μαγκιά που τον χαρακτηρίζει μοιάζει με αυτή με την οποία θέλουν να χαρακτηρίζονται οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Παρ' όλα αυτά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι παρά μόνο για το ότι ήταν φανατικός οπαδός της ομάδας του. Ακολουθεί η πρόβλεψη για την ομάδα που υποστήριζε ο Λέντης. Πρώτα αναγράφεται η πιο πιθανή ομάδα, ακολουθεί η αμέσως πιθανότερη και ου το κάθ' εξής.

1) Ολυμπιακός

2) Π.Α.Ο.Κ.

3) Α.Ε.Κ.

4) Παναθηναϊκός

5) Άρης

6) Άλλη ομάδα

 

Ο Λέντης, σαν ένας καθώς πρέπει επαναστάτης, άκουγε, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, κάποιο είδος μουσική που εκείνη την εποχή η κοινωνία το απέρριπτε ως περιθωριακό. Ήτανε λοιπόν ένας οπαδός της Ροκ ή της Χέβι Μέταλ μουσικής. Αν και στις μέρες μας αυτά τα είδη μουσικής είναι κοινότοπα, εκείνη την εποχή οι οπαδοί τους ήταν λίγοι αλλά φανατικοί. Αυτός ο φανατισμός και η πώρωση, που ταιριάζουν στον Λέντη, βρίσκονται εκείνη την χρονολογική περίοδο μόνο σε αυτά τα είδη μουσικής.

Κάθε μάγκας δεν τα πάει καλά με το σχολείο. Σωστά ; Λάθος ! Οι αληθινοί μάγκες όπως ο Λέντης, δεν γουστάρουν το σχολείο, δεν διαβάζουν αρκετά, αλλά η ευφυΐα που τους διακρίνει τους επιτρέπει να τα καταφέρνουν πολύ καλά. Όταν λοιπόν ο Λέντης πήγαινε σχολείο, θα ήταν πιθανότατα ένας μαθητής με φοβερές δυνατότητες, τις οποίες χρησιμοποιούσε μόνο όταν ήθελε. Ο βαθμός που τον χαρακτήριζε είναι το 16, το οποίο όμως είναι πλασματικό. Ο Λέντης, αν ήθελε να παίρνει 18 ή 19 θα τα κατάφερνε αν αύξανε τον χρόνο της μελέτης του από 30-45 λεπτά σε 2-3 ώρες.

 

2.03 : "Η γνώμη της κοινωνίας"

Εύκολα γίνεται κατανοητό πως η κοινωνία θεωρούσε τον Λέντη χαζό, ενοχλητικό, περιθωριακό, τρελό, ακόμα και ανώμαλο. Αν κάποιο από τα "θύματά" είχε την ευκαιρία να τον σκοτώσει, κατά πάσα πιθανότητα θα το έκανε, σκεφτόμενο : "τι θα χάσει η κοινωνία αν πεθάνει ένας τρελός" ;

Όταν κάποιος γνώριζε, όμως, τον Λέντη θα διαπίστωνε πως αυτές οι απόψεις είναι λανθασμένες. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του, που γνώριζαν την προσωπικότητά του, τον εκτιμούσαν και τον σέβονταν. Οι φίλοι του τον θεωρούσαν αρχηγό και οι εχθροί του τον φοβόντουσαν. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όντας πιο συντηρητικοί, του επισήμαιναν τις μεγάλες του δυνατότητες και απορούσαν γιατί δεν τις αξιοποιεί για να γίνει καλύτερος μαθητής. Ήταν για τους γνωστούς του ένα ιδιαίτερο άτομο.

 


EPISTROFH